Банкнота номіналом 2 000 гривень – в обігу з 04 вересня 2026 року
Національний банк України 04 вересня 2026 року ввів в обіг банкноту номіналом 2 000 гривень – новим найвищим номіналом національної валюти, який відповідає сучасним потребам готівкового обігу та вшановує історичну пам’ять і культурну спадщину України.
Ця банкнота вже є дійсним платіжним засобом на території України, нею можна вільно розрахуватися в торговельній мережі, внести на рахунок чи виконати платіжну операцію в банку.
Про це під час презентації розповів Голова Національного банку Андрій Пишний. Участь у заході також взяв Дмитро Стус, син Василя Стуса, генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка, засновник Стус Центру.
"Кожна українська банкнота розповідає історію. Сьогодні вона поповнюється новою сторінкою. Символічно, що саме 04 вересня, у день пам’яті Василя Стуса, в обіг вводиться банкнота, що поєднала в собі сучасні технології, потреби економіки та пам’ять про людину, яка все життя відстоювала право України бути незалежною. Саме такими і мають бути українські гроші – сучасними, сильними і сповненими змісту", – зазначив Голова Національного банку Андрій Пишний.
"Митець потрібен своєму народові лише тоді, коли його твори проходять по самому осердю проблем і болю цього народу. Так говорив Василь Стус, і я думаю, що ця цитата – один з основних ключів до розуміння його творчості. Це усвідомлення необхідності бути причетним до життя народу, реагувати на несправедливість. Вірю і сподіваюся, що творчість Василя Стуса залишається важливою та викликає інтерес у суспільства. Хочу подякувати команді Національного банку за вшанування поета на новій банкноті. І сьогодні, і завжди культура має об’єднувати людей. А я бачу, що більшість людей, які сьогодні живуть в Україні, підтримують ідею такої банкноти з постаттю Василя Стуса. Це дуже цінно і вирішально для мене", – сказав Дмитро Стус.
Вы не можете начинать темы Вы не можете отвечать на сообщения Вы не можете редактировать свои сообщения Вы не можете удалять свои сообщения Вы не можете голосовать в опросах Вы не можете присоединять файлы в этом форуме Вы можете скачивать файлы из этого форума